Meditation Not Working? Here's 10 Possible Reasons Why

I cannot lie... meditation hasn't always come easy to me and is something that I have really had to focus on getting better at. I have read countless books and watched endless videos of women sharing their insights into how great meditation is for them and how much it has enhanced their lives. Yet, for the longest time, I would lay there, sit there or simply hover (lol) with my eyes closes, holding onto my crystals, humming and hoping for the best! However, over time, I began to learn how to take the pressure off of the entire process and to focus on the benefits that meditation could offer me. I am a person who grossly overthinks and so; meditation is without the best and most cost-effective way to calm my mind.


In theory and in part in practice (once you get the hang of it) Meditation is simple, cheap, and highly effective, but that doesn’t mean it’s easy.


Beginners have all sorts of challenges when meditating, but most of them aren’t really problems. The complaints beginners have are simply part of the meditation process.


Meditation can work for everyone that puts in the time and effort.


So to help you out a bit and to make you realise, you're just like everyone else and it's okay if you struggle a bit here's some challenges that may be holding you back. Like I always say, once you know better, you can make change and do better so let's do just that!


Are these challenges holding you back?


1. Your mind is too active...


Of course, it’s active. It takes practice before the mind quiets down, and it’s rarely silent even after years of practice. It takes about 20 minutes for experienced meditators to notice a slowing down of the mind.


SOLUTION: This isn’t really a problem. Part of the purpose of meditating is to learn how your mind operates. This is how it operates.


Just return your focus to your breath.


2. Your mind wanders...


SOLUTION: It’s not uncommon to suddenly realise that you’ve been daydreaming for the last five minutes. The solution is the same as the previous issue. Just return your attention to your breath and continue.



3. A lack of consistency.


SOLUTION: Meditation needs to be done daily to see the greatest benefits. It also needs to be done daily to gain a high level of proficiency. You can’t become skilled at what you don’t practice. Get as much practice as you can.


4. You fall asleep....


SOLUTION: It’s not easy to fall asleep if you have the proper posture. It should be impossible to stay asleep if you have the proper posture, as you’re sure to lose you balance and fall over.


The best position for meditating is to sit up straight. If you lie down, you may struggle to stay awake.


5. Body pains.... Holding one position can be painful, especially when you’re just starting out with meditation. Over time, your aches and pains will largely go away.


SOLUTION: It’s best to try to remain still. Shifting your position will only give temporary relief, and the process starts all over again. No matter how much it hurts, you’ll find the pain fades away and eventually moves to another location if you stay still.


Itches fall into the same category. Just leave them alone and observe them.


6. Boredom.... Yes, meditation can be boring, especially if you’re used to significantly more stimulation.


SOLUTION: Learn to sit still with your boredom and just observe it. Boredom can be more fascinating than you might think.


7. Rationalising that quitting is a good idea.... Common thoughts include things like, “This is a waste of time.” “Why am I doing this?” “Is this all there is?” Again, just sit with your thoughts and notice them. Every thought is as meaningless as the next.


SOLUTION: Just realise that it’s your discomfort with stillness that’s bothering you. You’ll come to understand that many of the things you do in your life are to avoid this feeling. This includes things like staring at the TV, over-eating and getting irritable when sitting down for two long.


8. Finding time.... This excuse is hardly a valid excuse. Go to bed 20 minutes early and sit in the corner. Or get up 20 minutes early and do the same. The truth is, after a little practice, you can meditate at your desk or on a bus.


SOLUTION: If you had time to watch TV, surf the internet, or play on your phone, you had time to meditate. Put a stop to the excuses.


9. Desiring perfection.... Perfection in meditation isn’t achievable, but you don’t need to be perfect. Put in the time with your best effort. That’s all that’s required.


10. Expecting more.... Meditation rarely involves earth-shattering insights. It’s a gradual process that brings understanding over time.


The problems above aren’t really problems per se. They’re simply misunderstandings of what normally occurs during a meditation session. Just keep at it and have faith that everything is as it should be. The benefits and the overall ways that meditation can enhance both your mental and physical health is life-changing and something I urge you to keep trying with. I first-hand have seen what meditation can do and will forever advocate it.




W | By @SlaybabeUK


SIGN UP FOR ALL UPDATES, POSTS & NEWS

© 2020 by Slaybabe.co.uk  

  • Pinterest
  • Instagram